Mobiilirobotiikka

AGV, AMR, IGV… Mitä ihmeen lyhenteitä nämä ovat?

Kun puhutaan mobiiliroboteista ja automaattitrukeista, vastaan tulee usein jos jonkinlaisia lyhenteitä. Aina ei ole ihan selvää mikä näiden lyhenteiden ero on, tässä selvennän hieman eri lyhenteiden merkityksiä.

AGV: Automated Guided Vehicle

Käytännössä siis automaattitrukki. Voi olla eri kokoisia ja -näköisiä, erilaisilla ohjaustekniikoilla jne. Yleisin käytössä oleva nimitys ja usein käytetään myös mobiilirobottien yhteydessä. Ohjattu ajoneuvo, eli yleisimmin ohjausjärjestelmässä käytetään esim. Heijastimia, magneettinauhoja tai kiskoja lattiassa. Havaitsee esteet ympäristössä mutta ei osaa itsenäisesti kiertää niitä (koska kulkee ennalta määrättyjä reittejä).

AMR: Autonomous Mobile Robot

Perinteistä AGV:tä itsenäisempi, kuten nimikin sanoo, mobiilirobotti. Navigoi dynaamisesti ja itsenäisesti hyödyntämällä alueen karttaa sekä skannereita (laser, ultraääni, 2D- ja 3D-kamerat) ja suunnittelee itse reittinsä. Havaitsee esteet ja reagoi ihmisiin, trukkeihin ja muihin liikkuviin esineisiin.

Käytössä myös lyhenteet AIV – Autonomous Intelligent Vehicle joka käytännössä sama, sekä CMR – Collaborative Mobile Robot jolla tarkoitetaan ihmisen kanssa yhteistyötä tekevää mobiilirobottia.

IGV: Intelligent Guided Vehicle

Tällä hetkellä lyhenne käytössä vain AGILOX:lla. Kuten yllä oleva AMR, mutta käyttää tekoälyä mm. reitin suunnitteluun sekä tehtävien suorittamiseen; useamman laitteen järjestelmässä parviäly määrittää tehtävien suorittamisjärjestyksen laitteiden välillä. Tehtäviä ei siis tarvitse erikseen määritellä tietylle laitteelle vaan tehtävät voidaan lisätä yhteen samaan työjonoon josta laitteet suorittavat ne siinä järjestyksessä mikä kullekin laitteelle sijaintinsa ja muiden perusteiden mukaan on tehokkainta ja nopeinta.

Muita käytössä olevia lyhenteitä voi olla esimerkiksi LGV – Laser Guided Vehicle, OGV – Optical Guided Vehicle… Laitevalmistajilla on myös omia lyhenteitä, riippuen käytettävästä tekniikasta.

Teemme aina ilmaisen alkukartoituksen jossa määritetään tarvittava laitteisto sekä käyttötarkoitus ja käyttökohteet. Teemme kartoituksen pohjalta tarjouksen soveltuvasta laitteistosta. Annamme laitteiden käyttöön koulutuksen sekä avustamme laitteen käyttöönotossa. Laitteiden korjaukset ja huollot suoritetaan aina myös meidän toimesta, erillisen huolto-ohjelman mukaan. Laitteissa on mukana aina sisäänrakennettu LTE-modeemi, joten tarvittaessa saamme laitteisiin yhteyden myös etänä.

Ota yhteyttä, aloitetaan suunnitteluprojekti yhdessä ja katsotaan miten voisimme parhaiten tehostaa yrityksenne toimintaa mobiilirobotiikan avulla!

Pasi Virmajoki

Tekninen myynti, mobiilirobotiikka

+358 40 6729 758

pasi.virmajoki@posicraft.fi

www.posicraft.fi

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *